2024 är det dags för O-ringen Smålandskusten i Oskarshamn. Våneviks gård ligger ca 7 km söder om den stora samlingsplatsen i Döderhultsdalen.

Det finns en hel del att se och göra i närområdet. På Platsen Oskarshamn hittar du massor av mer information om vad som finns att göra i Oskarshamns omgivningar.

Vill du uppleva mer av Smålands ostkust och samtidigt testa på husbilslivet i miniformat i några dagar kan du boka en Campervan från Småland Campers.

Här kommer i alla fall några "se och göra" i vårt område, som vi på Våneviks gård vill tipsa om.

🍮 🏌️‍♀️🚣‍♀️🔎

Aktiviteter på eller jättenära Våneviks gård

Våneviks gård ligger i den sydligaste delen av Oskarshamns kommun. När du övernattar på någon av Våneviks gårds övernattningsmöjligheter får du naturligtvis tillgång till bad från bryggan och badstegen längre ut och möjlighet att boka bastuvagn, fiskrök och en liten roddbåt. Tröttnar du på att bara ta det lugnt och relaxa hos oss kommer några tips på saker att uppleva på riktigt nära håll.

Vandringssugen?

Gillar du att vandra är den gamla Stenhuggarleden väldigt nära dig! En del av vandringsleden sträcker sig över vår mark. Du hittar mer info på Naturkartan.

Sugen på kulturhistoria?

Alldeles i närheten av Våneviks gård hittar du Stenhuggarmuseet, dels inne i Vånevik och dels ute på Näset. För att komma till Näset behöver du gå över den speciella träbron. Läs mer om Stenhuggarmuseet  

Fiskesugen?

Det är fina fiskevatten utanför Våneviks gård. OBS! Det är fiskeförbud inne i Smältevik ("fiskarnas barnkammare"), men utanför i havet och från klipporna ut mot Strömmingsfjärden går det bra att fiska med spö. Vi har några fiskespön som vi kan låna ut. Lite om fiskeregler i Mellersta Östersjön. 

Fikasugen?

Gillar du att fika så är mysiga Påskallaviks Hamncafé, som ligger vid Påskallaviks gästhamn, öppet sommartid. Om du ändå är i Påskallavik ska du naturligtvis passa på att besöka Källströmsgården med utställningen av skulpturer ute i trädgården.

Behöver du handla mat?

Närmaste matbutik ligger ovanför hamnen i Påskallavik. Det är en liten men välsorterad butik. När vi storhandlar brukar vi åka in till Oskarshamn.

Sugen på golf?

Gillar du att spela golf så ligger fina Skorpetorp ca 10 minuter bort med bil. Mer info om Oskarshamns golfklubb (OGK).

🍮 🏃‍♀️🏄‍♀️🔎

Aktiviteter lite längre norrut

Är du en s k slow traveller eller bara på genomresa och passerar de norra delarna av Oskarshamns kommun, bör du inte missa något av dessa tips.

Vandringssugen?

Är du sugen på att vandra i mindre etapper eller riktigt långt. Då kan hela Ostkustleden med alla dess etapper genom ett omväxlande och lite kuperat småländskt kulturlandskap passa. Läs mer om etapperna på Ostkustleden på Naturkartan

Sugen på kulturhistoria?

Stensjöby är ett kulturreservat som ligger nära Ostkustleden och strax norr om Oskarshamn. Det  är en riktig pärla som även har café och som inte får missas. 

Sulegång är byn där tiden stått still. Där kan man hyra ett hus och uppleva Bullerbykänslan, som det var förr i tiden. 

Fiskesugen?

I närheten av Figeholm och Gässhults säteri finns det möjlighet att boka en liten annorlunda fiskeupplevelse hos Stenbrottet Flyfishing

Kanotsugen?

Vill du hyra kanot en bit inåt landet istället kan meteoritsjön Hummeln och Kristdala kanot vara ett trevligt alternativ. 

Fikasugen?

Är du inne i Oskarshamn ska du naturligtvis ta lite lyxfika på Nilssons konditori, världsmästarkonditoriet inne i Oskarshamn som har öppet året runt. Seglarhyllan nere vid gästhamnen serveras enklare mat och dryck.

Må ännu bättre!

Oskarshamns Hälsa och liv hjälper dig att varva ner med sina olika typer av kurser inom Yoga-mindfulness. Under sommaren hålls bl a sommar-yoga. Mer information hittar du på Hälsaochliv

Mersmak på Blå Jungfrun?

Du får kanske mersmak på Blå Jungfrun när du ser nationalparken från vår brygga och vill göra ett besök på den lilla ön? Under sommarhalvåret går det båtturer till Blå Jungfrun vid tjänligt väder. Mer fakta hittar du hos Solkustturer.

Testa en SUP?

I Figeholm, norr om Oskarshamn, kan du hyra en SUP (Stand Up Paddleboard) hos Figeholms Marin. Mer info hittar du här.

Sugen på att köpa supergod ostkaka och eldost?

Norr om Oskarshamn, strax utanför Figeholm, ligger Skurö gårdsmejeri där de tillverkar en otroligt god ostkaka och eldost, som de säljer i sin lilla gårdsbutik. Det finns mer lokala delikatesser och prisbelönta ostar att köpa. Väl värt ett besök! Mer fakta hittar du här.

Shoppingsugen?

Röda stugan är en mysig gårdsbutik som ligger i Lagmanskvarn, strax väster om Oskarshamn. Där hittar du fina trädgårdsprodukter och egentillverkade designprodukter till hem och trädgård. Våneviks gård kommer ha några trädgårdsprodukter från Röda stugan.

Testa Valborg mitt i sommaren

Hos mysiga Valborgs i Klintemåla är det öppet på sommaren. Där finns en gästhamn, café och en liten närbutik. Det brukar arrangeras olika typer av aktiviteter och uppträdanden, så håll utkik på Valborgs i Klintemåla